STJØRDALSØL

EN ØL MED LANGE TRADISJONER

Stjørdalsølet, på folkemunne i Stjørdal kalt «maltøl» er en tradisjonsøl som trolig har vært brygget i regionen siden viking-tiden. Hvert år, vanligvis like før jul så brygges det unike maltølet i såkalte «såinnhus» på gårdsbruk rundt Stjørdal. Det brygges ofte av gårdbrukere som har sådd og høstet av egen avling for å bruke kornet til egen brygging. Det er like mange metoder for brygging som det er bryggere, og kortene holdes tett til brystet når det gjelder detaljer, men nesten alle har arvet fremgangsmåten fra tidligere generasjoner. Ved å bruke 100% av egenprodusert malt og gamle produksjonsmetoder så får ølet en kompleks røyksmak som skiller seg ut fra mange andre øl.

«GROKARMEN»

NATUREN GÅR SIN GANG

En kanne med varmt vann blir lagt i midten av en haug med fuktig korn for å øke temperaturen. Dette starter en naturlig prosess med spiring som utvikler mye varme. Deretter er det selvgående og kanna kan fjernes. Naturen gjør resten! Hvis kornet ikke blir snudd jevnlig så vil kornet gro sammen som en heklet gulvmatte og bli tilnærmet umulig å dele fra hverandre, så det er viktig for bryggeren å holde et øye med hele tiden.

«ØRDER»

Or-ved, på dialekt kalt «ørder» er den eneste tre-sorten som brukes til røyking av Stjørdalsøl.

«SÅINN»

ET SAMLINGSSTED OG EN KULTURARV

Det er estimert at det er over 45 forskjellige «såinnhus» i distriktet. De er ofte oppført på dugnad av engasjerte bryggere som vil videreføre sine tradisjoner og byggemetoden av såinnhuset er basert på erfaringer igjennom generasjoner. Det er ikke uvanlig at detaljer rundt byggingen holdes hemmelig, det er nemlig gjevt å ha det beste maltølet og alle såinnhus har små forskjeller som ifølge bryggerne er det som gjør deres øl bedre enn andres. Det kan tyde på at opprinnelsen til såinnhuset er fra viking-tiden da de keltiske vikingene på færøyene skulle lære de nordiske vikingene korndyrking. «Sodnhus» skal visstnok være et alminnelig ord på færøyene for korntørkehus. Prinsippet med korntørkehus er sporet tilbake til Island i år 1011, som betyr at det er en lang historie bak tradisjonen som vi har tatt til oss i Stjørdal

«KJÆRRINGA»

GOD Å VARME SEG PÅ OM NATTA

Ingen kan si nøyaktig hvorfor den blir kalt kjærringa, men trolig har ordet kjærringa sin opprinnelse i ordet «kerakorn» som kommer fra færøyene og som har vært brukt for å beskrive kornet som faller imellom fjølene. Forklaringen i denne regionen er en annen, tørking av maltet foregår for det aller meste på senhøsten når temperaturen er på godt vei ned og det er ikke uvanlig å overnatte i såinna for å være fyrbøter. Da er det ekstra godt å legge seg inntil «kjærringa» for å holde varmen.

Det er viktig å passe godt på, for det er mange historier om «såinnhus» som har blitt offer for flammene.

KIRKESTRØKET SÅINNHUSLAG

VIDEREFØRER EN ARVET TRADISJON

Vi er så heldige å få samarbeide med Kirkestrøket Såinnhuslag som befinner seg ikke langt unna Okkelberg Kapell øverst i Skjelstadmarka. Det består av 11 andeler med 12 aktive bryggere som fortsatt brygger øl  på den tradisjonelle metoden. De satte opp et nytt såinnhus i 2002 etter en brann i det gamle såinnhuset som forøvrig også hadde blitt for lite for brygging. Hvert år før jul brygger de øl som skal nytes med venner og kjente i juletida og så holder de en konkurranse hvor det beste ølet skal kåres, og dette er et lystig lag hvor de alle er enige i at årets øl var det beste så langt. Det er vanlig å rekruttere nye bryggere fra innad i familien, dette er viktig for at stjørdalsølet skal fortsette å leve i generasjoner framover.

OKKELBERG

VÅR STJØRDALSØL

Med maltet fra Kirkestrøket Såinnhuslag, frisk einer fra skogen like ved bryggeriet og med en stor dose respekt for tradisjon har vi brygget vår egen stjørdalsøl. Den bruker 62% stjørdalsmalt og er brygget for å hedre den originale stjørdalsølen. Det er derfor ingen smaks- og aromahumle, og ingen utpreget gjær-karakter. Vi har også brukt norsk humle med nøytral karakter slik at stjørdalsmaltet skal komme til sin rett. Tilgjengelig for HORECA og Vinmonopolet iløpet av Q4 2016. Finaledeltager i Det Norske Måltid 2016